radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Vjera, ufanje i ljubav u varaždinskom muzeju

11.10.2013. 14:59:26
 Vjera, ufanje, ljubav naziv je izložbe, otvrene sinoć u palači Herzer varaždinskog Gradskog muzeja. To je središnja muzejska izložba ove godine i jedan od najvažnijih projekata Gradskog muzeja, na kojemu se radilo posljednjih nekoliko godina.

Izloženi su vrijedni uporabni i umjetnički predmeti povezani s duhovnošću, koji su rijetko ili nikad pojedinačno izlagani, a nalaze se u fundusima četiri muzejska odjela - Kulturnopovijesnoga, Etnografskog, Povijesnog te Galerije starih i novih majstora. Najstariji su rimski novčići iz razdoblja antike, napominje voditeljica projekta Ljerka Šimunić.
                
 Posebnu cjelinu čini tema posvećena vjerovanju, praznovjerju i urocima seoskoga puka na području sjeverozapadne Hrvatske.  Ilustrirana je ambijentalnom inscenacijom seoskoga interijera, s naglaskom na Božji kut. Budući da su se u okolnim varaždinskim selima do danas, više u sjećanjima, a manje u živim običajima, održale legende, priče i naputci za otklanjanje nevolja, odnosno poticanje sretnih događaja, u svrhu trajne zabilježbe toga dijela nematerijalne tradicijske baštine provedena su terenska etnološka istraživanja s autohtonim kazivačima. Kao rezultat, snimljen je film u trajanju od 120 minuta, koji prati izložbu.

 Vjera, ufanje i nada očuvali su čovječanstvo, a i danas su nam prijeko potrebni, rečeno je na sinoćnjem otvorenju. Izložba ostaje otvorena do 24. studenog ove godine.

 
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing