radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Sjećanje na Vukovar

19.11.2012. 09:04:44
 Cijela Hrvatska sjećala se ovog vikenda žrtava Škabrnje i Vukovara. Varaždinci su u subotu na Franjevačkom trgu upalili svijeće u spomen na Grad Heroj. Učenici sedam osnovnih škola s područja Grada Varaždina zapalili su lampione na ispisano ime Vukovar te na taj način obilježili Dan sjećanja na Vukovarsku žrtvu kao trajan spomen braniteljima i civilima koji su poginuli u obrani Vukovara.

Na svečanosti su bili varaždinski župan Predrag Štromar i gradonačelnik Goran Habuš sa suradnicima te predstavnici Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata Varaždinske županije i mnogi građani.

Nakon minute šutnje za sve poginule, gvardijan Franjevačkog samostana u Varaždinu, fra Lucijan Jagec poveo je molitvu, a nakon toga su učenici pročitali pjesmu „Stoji grad“ Hrvoja Hegedušića. Grad i Županija za ovu su prigodu kupili 500 svijeća izrađenih u obliku vukovarskog vodotornja, simbola obrane grada Vukovara u kojem je poginulo je 25 branitelja i policajaca iz Varaždinske županije, a šestorica ih je još nestalih.

Predstavnici Varaždinske županije sudjelovali su jučer i u Koloni sjećanja u Vukovaru, koja je ove godine okupila više od pedeset tisuća ljudi. Izaslanstvo naše županije predvodili su saborski zastupnik i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić te zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković. U pratnji Husarske garde te članova Udruge roditelja i udovica poginulih branitelja Domovinskog rata položili su vijence i zapalili svijeće na Trpinjskoj cesti, kod Borovo commerca te na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

"S tugom, ali i velikim ponosom smo i ove godine u Vukovaru. I dok se grad Vukovar postepeno obnavlja, dok se grade neki novi mostovi budućnosti, duša ovoga grada je ostala ista. Herojska duša koju nije mogao slomiti niti agresor na ovaj prelijepi grad na Dunavu. Vukovar ostaje simbol obrane Hrvatske, grad mučenik i patnik, ali i grad koji ima svijetlu budućnost" -rekao je zamjenik župana Milan Pavleković.
 
 
 
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing