radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Radionica za predstavnike Saveza Alpe Adria

20.02.2018. 16:05:34
U Županijskoj palači u Varaždinu održana je radionica koja je okupila predstavnike svih regija članica Saveza Alpe - Adria – regionalne koordinatore i predstavnike tematskih koordinacijskih točaka.

Cilj je bila rasprava i analiza o dosadašnjem radu i načinu funkcioniranja Saveza, izrada novih strateških smjernica, dogovor oko novih strateških ciljeva, priprema za raspisivanje novog poziva za financiranje iz zajedničkog proračuna.

Prigodnu prezentaciju o ciljevima Saveza Alpe adria u predstojećem razdoblju iznio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je u studenome prošle godine preuzeo dužnost  predsjedatelja Vijeća za 2018. i 2019. godinu od Petera Kaisera, predsjednika Vlade austrijske pokrajine Koruške.

Varaždinska županija time je postala prva regija iz Hrvatske koja predsjedava Savezom Alpe-Adria.

Župan Čačić naglasio je kako je Savez proteklih trideset i devet godina postao simbol dobrosusjedske suradnje.

- Savez je danas asocijacija koja okuplja članice/regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a ciljevi samog Saveza su traženje dodirnih točaka zajedničkog nazivnika na promociji kulturnog naslijeđa s krajnjim ciljem pomoći i podrške susjednim zemljama koje su na putu da uđu u Europsku uniju, prije svega tu mislim na Srbiju i Bosnu i hercegovinu. Dakle, prostor okuplja šest milijun ljudi, a Varaždinska županija je prva hrvatska županija koja je preuzela predsjedanje ovom organizacijom i danas u okviru toga imamo prvu radionicu. Od ciljeva našeg predsjedanja je ta da cijela  priča dobije pravnu formu, odnosno čvrstinu te da aktivnosti  idu u smjeru profesionalizacije i kontinuiteta, odnosno da se stvori atraktivnost snažnog korištenja mreže koju imamo, prije svega u aplikacijama s kojima idemo prema EU fondovima. Cilj nam je i jačanje cijele asocijacije, ali i svih članica pojedinačno. To su rekao bih zahtjevni ciljevi u periodu koji je pred nama, a također moramo postići konsenzus što se tiče pripreme i realizacije projekata koji su pred nama – rekao je župan Čačić.

Kroz Savez će se ostvariti projekti poput zaštite od prirodnih katastrofa i internacionalizacije regionalnog sajma proizvođača bučinog ulja u kojem će sudjelovati naši susjedi Slovenci i Mađari. Čeka nas i realizacija multimedijskog prostora u podrumu Županijske palače gdje će biti prikazana bioraznolikost članica ovoga Saveza, a u planu je i natkrivanje Atrija palače staklenom kupolom koja će otvoriti mogućnost održavanja koncerata, izložbi i multimedijskih prezentacija, a to naravno uključuje i  suradnju s našim susjedima– naglasio je župan Čačić.

Radionici je prisustvovala i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Savez je osnovan pod imenom Radna zajednica Alpe Adria još 1978 godine, a predsjednici regionalnih vlada su tada prijateljske veze pretvorili u posebnu organizaciju koji je kasnije preimenovani u Savez te ove godine slavi 40. obljetnicu postojanja.
TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing