radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

200 tisuća kuna za obnovu Grebengrada

19.01.2018. 13:05:44
Dobre vijesti za nastavak radova na obnovi Utvrde Grebengrad iznad Novog Marofa stižu i ove godine. Ministarstvo kulture u sklopu programa zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima za 2018. godinu odobrilo je 200 tisuća kuna za obnovu i rekonstrukciju najstarije fortifikacijske građevine na području sjeverne Hrvatske. Ona bi nakon potpune obnove trebala postati jedno od najznačajnijih izletišta i turistički adut Novog Marofa.

Ministarstvo kulture i prošle je godine dodijelilo 200.000 kuna za obnovu Utvrde Grebengrad, što znači da se u razdoblju od 2007. do ove godine u to ulaže gotovo 2,5 milijuna kuna.
– Zadovoljni smo što Ministarstvo kulture iz godine u godinu prati našu inicijativu i napore da obnovimo Utvrdu Grebengrad koja za naš grad predstavlja značajan dio povijesti. Radovi napreduju, a konačnim dovršetkom projekta Novi Marof će dobiti izletničku lokaciju koja će osim lokalnog stanovništva zasigurno privlačiti i brojne druge posjetitelje – izjavio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

Ministarstvu kulturu na „Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2018. godinu“ za programe zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima prijavljen je 1.251 program, s ukupnim financijskim potraživanja od 438.492.153,70 kuna. Nakon razmatranja pristiglih zahtjeva, procjene prioriteta i potreba te u skladu s financijskim mogućnostima Ministarstva, za financiranje je uvršteno 768 programa u ukupnom iznosu od gotovo 96 milijuna kuna.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing