radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Lifestyle

Sutra se održava X. Zimski spust rijekom Dravom

12.01.2018. 13:05:37
Rafting klub Matis, ekološka udruga ZEUS i WWF Adria organiziraju „X Zimski spust rijekom Dravom uz slogan: Dosta je! Spasimo Dravu od novih hidroelektrana! 

Spust će se održati pod okriljem dugogodišnje kampanje Naše rijeke, naše blago,  sutra u 09:00 sati. Okupljanje je kod doma “Lastavica”, u Donjoj Dubravi. Kao što i sam slogan „Naše rijeke, naše blago!“ kaže, cilj Zimskog spusta rijekom Dravom je poslati poruku i podići sveukupnu svijest o važnosti očuvanja prirodnih bogatstava i biološke raznolikosti kojima rijeka Drava obiluje. 

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da se pridruže na već tradicionalnom, Zimskom spustu, kako bi zajedno te iskazali protivljenje izgradnji hidroelektrana Molve 1 i Molve 2. rekla je projektna koordinatorica  Ivana Konvarga te objasnila razloge održavanja ove kampanje.
- Taj dio Drave je u principu najočuvaniji dio rijeke Drave. Rijeka je već sada pod velikim opterećenjem hidroenergetskih objekata. Na Dravi imamo 22 hidroelektrane, od kojih su 3 hidroelektrane u Hrvatskoj - Čakovcu, Varaždinu i Dubravi. Smatramo da uistinu nije potrebno dodatno opterećivati rijeku Dravu i prirodu te rijeke – rekla je Konvarga.

Ujedno je naglasila kako bi izgradnja dviju hidroelektrana utjecalo na prirodu u tom području.
- Promijenilo bi se apsolutno sve. Što se tiče samog krajobraza, izgubili bismo pješčane sprudove, vlažne livade, strme i odronjene obale, mrtvice i poplavne šume koje sada funkcioniraju prirodno. Sva ta staništa su važna za određene vrste koje su također i zaštićene – zaključila je Konvarga.

Sudionici mogu sudjelovati vlastitim plovilima, dok je za sve one koji ne posjeduju plovila, organizator osigurao određeni broj čamaca. Nakon okupljanja u u 09:00 sati kod doma “Lastavica”organiziranim prijevozom kreće se prema startu u Svetoj Mariji, nakon čega slijedi spust rijekom Dravom. Predviđeni dolazak u dom je oko 15:00 sati. Poslije završetka Zimskog spusta u domu „Lastavica“ bit će održan kulturni te zabavni program s koncertom, bogatom tombolom, umjetničkim instalacijama te izložbom fotografija WWF-ove prošlogodišnje kampanje „Naše rijeke, naše blago – Veslajmo za naše rijeke“.  Za sudionike iz Varaždina organiziran je prijevoz autobusom iz Varaždina sa polaskom u 08:00, kod cestovnog mosta  kod Arene.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing