radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Zadovoljavajuća sigurnost u Novom Marofu

08.01.2018. 13:35:29
- Ukupno stanje sigurnosti na području grada Novog Marofa je zadovoljavajuće -  zaključak je to sa sjednice Vijeća za komunalnu prevenciju Grada Novog Marofa, održane jutros.
Prema statističkim podacima, smanjio se broj kaznenih djela te remećenja javnog reda i mira dok je u porastu broj prometnih nesreća.
Prema brojkama koje je na sastanku iznio načelnik Policijske postaje Novi Marof, Robert Maltar, broj kaznenih djela na području grada Novog Marofa je u padu u 2017. i to za 10 posto. S druge strane povećan je broj prometnih nesreća i to za 41 posto. Dok je 2016. zabilježeno 58 prometnih nesreća, u prošloj je godini ta brojka iznosila 82 prometne nesreće.
– Od ukupno 82 prometne nesreće u prošloj godini, u 35 slučajeva ozlijeđene su osobe, od čega 10 teže. U 47 slučajeva zabilježena je samo materijalna šteta. Raduje podatak da nije bilo pogibije u prometu u prošloj godini – istaknuo je Maltar.

Uz kaznena djela u padu je i broj slučajeva remećenja javnog reda i mira. Naime, prošle je godine zabilježeno 38 takvih prekršaja dok ih je 2016. bilo 47. Načelnik PP Novi Marof je naglasio da je u drastičnom porastu broj remećenja javnog reda i mira u ugostiteljskim objektima zbog čega će se ove godine pojačati nadzor tih objekata. Ukoliko će biti potrebno, Maltar je najavio i mogućnost traženja skraćivanja radnog vremena za ugostiteljske objekte u kojima se učestalo remeti javni red i mir. Za ovu je godinu najavio i više aktivnosti kako bio se smanjio broj provala u obiteljske kuće te je apelirao na vozače da poštuju pravila i propise prilikom parkiranja.

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač u svom se izlaganju više osvrnuo na situaciju u prometu, posebno ističući činjenicu da se jako puno napravilo na sanaciji nekoliko „crnih točaka“ u prometu. Time je znatno povećana sigurnost u prometu posebice najranjivijih skupina.
– Više od 95 posto stvari koje smo si zadali smo i riješili. Riješene su neke od crnih točaka u prometu, prije svega, osvijetljeni su i dodatno obilježeni pješački prijelazi  – kazao je Jenkač te dodao da je u centru grada postavljen semafor koji je poslužio za usporavanje prometa kroz centar grada.

Kako bi se povećala sigurnost u prometu Jenkač je najavio daljnja ulaganja u cestovnu infrastrukturu.
– U visokoj je fazi završetak projekta uređenja prometnice Mađarevo-Pece. Najavili smo i izgradnju pješačke staze uz državnu cestu od rotora do Grane, odnosno uz zapadnu obilaznicu grada Novog Marofa gdje je sve više šetača. Do proljeća, odnosno svibnja ili lipnja ta bi pješačka staza trebala biti gotova – najavio je Jenkač te dodao da je dogovorena i izgradnja pješačke staze u naselju Paka koja je uvrštena u srednjoročne planove Hrvatskih cesta.
Naglasio je i važnost izgradnje spojne županijske ceste između Presečna i Beletinca koja bi trebala biti gotovo do proljeća. Što se tiče istočne obilaznice rekao je da je ishođena lokacijska dozvola i da je dokumentacija u pripremi.
Paralelno uz izgradnju obilaznice planira se i potpuno uređenje toka Bednje budući da obilaznica na nekoliko dijelova ide uz samu rijeku. Najavio je i da će se u travnju otvoriti D-22 za teretna i motorna vozila nakon što se saniraju pojedina „puzišta“ na toj dionici.

Tatjana Novak iz ureda načelnika Policijske uprave varaždinske najavila je  preventivne projekte koji će se u narednom razdoblju provoditi na području grada Novog Marofa. Jedan od njih je organizacija Sajma prevencije i sigurnosti u povodu Dana Grada Novog Marofa.TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing