radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Crna kronika

Provedena je akcija "Pješaci i biciklisti"

04.01.2018. 11:01:39
Tijekom jučerašnjeg dana policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin proveli su akciju „Pješaci i biciklisti“.

Utvrđeno je 16 prekršaja, 9 prekršaja počinili su vozači bicikla, 1 prekršaj počinio je pješak, a 6 prekršaj su počinili vozači motornih vozila naspram pješacima. Cilj akcije bio je utvrditi poštuju li pješaci obilježene pješačke prijelaze, prometnu signalizaciju, te poštuju li vozači motornih vozila obvezu zaustavljanja stupi li pješak na obilježeni pješački prijelaz. Cilj je bio  utvrditi poštuju li i vozači bicikla propise koji se odnose na upravljanje biciklističkom stazom ili trakom, voze li nogostupom, protivno prometnom znaku, te koriste li  reflektirajući prsluk na svim cestama u vrijeme noćnih uvjeta ili smanjene vidljivosti. Prekršaji su utvrđivani i putem video nadzora.

Pješaci i biciklisti kao sudionici prometa, u pravilu, kod prometne nesreće prolaze uvijek s zadobivanjem ozljeda, bez obzira tko je izazvao prometnu nesreću.  
To potvrđuju i statistički pokazatelji Postaje prometne policije Varaždin za 2017. godinu. Pješaci su sudjelovali u 40-tak prometnih nesreća, što je  relativno mali broj u odnosu na ukupni broj prometnih nesreća, ali gotovo u svakom događaju došlo je do njihovog ozljeđivanja, a dva pješaka su smrtno stradala. Također su tijekom 2017. godine vozači bicikla sudjelovali u 65 prometnih nesreća, od čega ih je 8 zadobilo teške, a 42 lake tjelesne ozljede, dok je u 14 prometnih nesreća nastupila samo materijalna šteta.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing