radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

KUD "Toplice" gostovao kod gradiščanskih Hrvata

07.12.2017. 09:39:18
KUD „Toplice“ iz Varaždinskih Toplica gostovao je ovog vikenda u Austriji kod gradiščanskih Hrvata u mjestu Drassburg / Rasporak.

Folklornoj skupini, tamburašima, te nekolicini članova pjevačkog zbora pridružile su se i predstavnice topličke udruge žena „Naši cajti“, te četveročlana muzička družina Luke Gluhaka.

Glavni nastup održan je u subotu poslijepodne na Adventskoj priredbi na mjesnom trgu., dok su toplički "Kudovci" u nedjelju aktivno sudjelovali u dvojezičnoj Svetoj misi u Crkvi Sv. Martina u Drassbugu, pri čemu su svi, u narodnim nošnjama, kao mješoviti pjevački zbor uz pratnju tamburaša izvodili misna pjevanja. Gostovanje je završeno kratkim izletom gradu Eisenstadtu u nedjelju poslijepodne. Topličance su primili i gradonačelnik Christoph Haider i župnik mag. Johann Karall.

Predsjednik KUD-a Toplice Tomislav Nofta i gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, koja je kao aktivna folklorašica sudjelovala na ovom gostovanju, pozvali su muzičko društvo iz Drassburga da posjete Varaždinske Toplice i da kao posebni gosti sudjeluju u programu smotre folklora koju KUD Toplice planira organizirati u lipnju iduće godine.

Nastup u Austriji ostvaren je zahvaljujući Alenu i Ivi Gluhak, rođenom Tuhovčanu i Topličanki koji trenutno žive u Gradišću, a koji su potaknuti dojmovima s godišnjeg koncerta KUD-a Toplice došli na ideju o ovakvoj kulturnoj suradnji i uspješno organizirali gostovanje.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing