radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Prijatelji djece - Ludbreg, Lepoglava i Sračinec

23.11.2017. 09:09:01
Ludbreg, Lepoglava i Sračinec proglašeni su prijateljima djece.
Zaključak je to Središnjeg koordinacijskog odbora akcije „Gradovi i općine – prijatelji djece“ kojeg čine predstavnici Saveza društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Ureda UNICEF-a, Udruge Gradova, Udruge Općina i koordinatora iz gradova i općina. Titule su svečano uručene u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici u sklopu godišnjeg Savjetovanja gradova i općina prijatelja djece. Ovu globalnu ininicijativu pokrenuo je UNICEF 1996. godine s ciljem stvaranja gradova po mjeri djece jer je upravo blagostanje djece važan pokazatelj zdravog okružja, demokratskog društva i dobrog upravljanja.

- Ovo je samo potvrda rada i ulaganja u djecu i mlade što je od samog početka jedan od naših prioriteta jer oni su budućnost. Ponosni smo na počasni naziv koji smo stekli, ali smo također svjesni da nas on itekako obvezuje da u daljnjem radu moramo biti još bolji. U kategoriji javnih potreba iz oblasti predškolskog odgoja i prosvjete godišnje izdvajamo otprilike 4500kn po djetetu na što smo ponosni jer ulaganje u djecu je ulaganje u budućnost. Vjerujem da smo zaslužili ovu titulu jer smo se opredijelili da budemo prijatelji djece. - poručio je gradonačelnik Dubravko Bilić. 

Na održanoj  svečanosti proglašenja novih gradova prijatelja djece, uz gradonačelnika Dubravka Bilića, Irenu Kučina, pročelnicu Jedinstvenog upravnog odjela u Gradu Ludbregu nazočili su i predstavnici Ludbreškog sunca te predstavnici Osnovne škole Ludbreg.

Općina Sračinec koja ima više rođenih od umrlih, stvara uvjete za život mladih obitelji i djece, napominje načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec.
- Općina Sračinec već ustvari živi kao Općina prijatelj djece u mnogim segmentima. Samo da podsjetim, ove godine smo izgradili vrtić vlastitim sredstvima, preko JPP-a smo uveli jednosmjensku nastavu, a sufinanciramo roditelje prilikom rođenje djece, nabavku udžbenika u osnovnoj školi te prijevoz srednjoškolaca – rekao je Novoselec.

Dobivanjem statusa, i Grad Lepoglava te sve partnerske organizacije, institucije i udruge koje rade s djecom obvezuju se usavršavati svoje programe za djecu u gradu što će se svake godine morati ponovno dokazivati.
- Tijekom proteklih godinu i pol dana imali smo zadatak poticati sve sudionike u gradu da udruženo i koordinirano rade i čine što najviše mogu za dobrobit djece te da sve to adekvatno analiziramo i evidentiramo. Ovakvi programi za djecu osnažuju lokalne i regionalne zajednice da rade u najboljem interesu djece te djeca imaju mogućnost razvijati svoje potencijale. Uspjeli smo napraviti puno toga, a moram priznati da smo puno naučili, da smo se povezali, pomalo griješili i greške ispravljali u hodu i napravili dovoljno za stjecanje statusa Grad prijatelj djece. Svjesni smo da je ovo samo početak puta za još pozitivnije i kvalitetnije promjene u korist djece, poboljšanje komunikacije između odraslih i djece te zaštiti djece i ostvarivanju njihovih prava i potreba – kazao je gradonačelnik Marijan Škvarić i najavio nove aktivnosti koje će Grad pokrenuti za djecu. Osim toga, Dječji vrtić Lepoglava je dobio i Povelju za uzorno provedenu i originalnu akciju' 'Lepoglavska čipka''.

Program Gradovi prijatelji djece obuhvaća sva područja života djeteta u lokalnoj zajednici te afirmira holistički pristup cjelokupne zajednice usmjerene na dobrobit djece, stvarajući sigurno i poticajno okružje za djecu. Tako je hrvatski program razrađen  u 10 područja važnih za život djece:(1) Programiranje i planiranje za djecu, (2) Financijska sredstva za djecu, (3) Podrška i potpora udrugama za djecu, (4) Dijete u sigurnom i zdravom gradu, (5) Zdravlje djece, (6) Odgoj i obrazovanje djece, (7) Socijalna skrb za djecu, (8) Kultura i šport za djecu, (9) Slobodno vrijeme i rekreacija za djecu i (10) Podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing