radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Preminuo je Franjo Ruža, jedan od osnivača FOI-a

14.11.2017. 13:43:30
Jučer je preminuo jedan od utemeljitelja Fakulteta organizacije i informatike, dr. sc. Franjo Ruža, koji je u svom dugogodišnjem radu i stvaralaštvu dao velik doprinos znanosti.

Rođen 26. listopada 1931. godine u međimurskom mjestu Sveti Rok, današnjem Novom Selu Rok, Ruža je nižu gimnaziju završio u Čakovcu. Maturirao je, također, u Čakovcu na Ekonomskoj školi 1950. godine, a diplomirao 1958. godine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je i doktorirao 1973. godine. Na Višoj ekonomskoj školi u Varaždinu radio je kao profesor od 1962. godine. U trajno zvanje redovitog profesora izabran je 1999. godine dok je odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu od  2005. godine izabran u počasno zvanje professor emeritus zbog posebnih zasluga za napredak i razvitak Sveučilišta u Zagrebu te za međunarodno priznatu nastavnu i znanstvenu izvrsnost.

Tijekom četrdesetogodišnjega rada kao visokoškolski nastavnik obavljao je više raznih dužnosti. Bio je direktor Više ekonomske škole Varaždin, a u više navrata biran je za dekana Fakulteta organizacije i informatike. Bio je i ravnatelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu. Pet godina bio je predsjednik Organizacijskog odbora Varaždinskih baroknih večeri. Jedan je od triju osnivača Rotary kluba Varaždin, a u jednom mandatu bio je predsjednik Kluba. Dobitnik je više odličja i priznanja, među kojim su "Spomenica domovinske zahvalnosti", "Red hrvatskog pletera" i "Nagrada za životno djelo Grada Varaždina".
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing