radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Počinju radovi na obnovi marofske Srednje škole

23.10.2017. 14:20:28
Počinju radovi na energetskoj obnovi Srednje škole Novi Marof, koji se sufinanciraju EU novcem. Ugovor o izvođenju radova su u Županijskoj palači u Varaždinu potpisali ravnateljica Srednje škole Novi Marof Jasminka Behin i vlasnik obrta Građevinarstvo Stipić Mijo Stipić.

Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijuna kuna, od čega će Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) biti financirano 678 tisuća kuna, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije osigurat će 306 tisuća kuna, dok će iz županijskog proračuna biti izdvojeno 413 tisuća kuna.

- Ovo je prvi ugovor o energetskoj obnovi škola čiji je osnivač Varaždinska županija, a koji se sufinanciraju EU novcem, iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ujedno je riječ o prvom ugovoru potpisanom u Hrvatskoj. Nakon Srednje škole Novi Marof, radovi će početi u OŠ Veliki Bukovec i OŠ Bednja te u OŠ Novi Marof.  U sve četiri škole bit će biti uloženo gotovo devet milijuna kuna, od čega je 4.191.343,84 kuna iz EU fondova, 2.770.707,64 kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja, a 1.906.179,92 kuna osigurava Varaždinska županija iz proračuna – rekao je župan Čačić.


Istaknuo je da je riječ o odličnom projektu, koji financiraju EU i Županija.

- Financiranje sam s EU dogovorio još početkom 2012. godine, no sve je stajalo do ministra Lovre Kuščevića, koji je ugovorio dvije milijarde podrške za energetsku obnovu. Model je takav da otprilike polovicu novca daje Europa, a polovicu Županija. Pritom sredstva iz EU idu kroz dva ministarstva, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike te Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja. U konkretnom slučaju, ministrica Gabrijela Žalac je prihvatila da od našeg dijela Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU dodijeli 60 posto, na čemu smo im posebno zahvalni – istaknuo je Čačić.

- Put do ovoga danas bio je mukotrpan. Zahvaljujući potpisanom ugovoru, u školi počinje uređenje fasade i promjena prozora, dok krovište nije bilo moguće odraditi kroz EU projekt, ali će i ono biti zamijenjeno budući da je „uskočila“ Varaždinska županija. Ujedno će na krovište biti postavljena solarna elektrana, tako da ćemo predviđenu uštedu energije ostvariti – rekla je Jasminka Behin, ravnateljica Srednje škole Novi Marof.

Na potpisivanju ugovora bio je gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji je istaknuo odličnu suradnju između Grada Novog Marofa, Varaždinske županije i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Uz to, potpisivanju su prisustvovali zamjenik župana Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić.
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing