radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Odlazak na proslavu 25. obljetnice oslobođenja

20.10.2017. 07:49:32
Članovi varaždinske podružnice Udruge veterana 1. gardijske brigade Tigrovi će pod pokroviteljstvom Grada Varaždina sudjelovati u proslavi 25. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske koja će biti organizirana ovog vikenda u Konavlima, Cavtatu i Ćilipima.

Kako se najavljuje, varaždinski Tigrovi sudjelovat će u mimohodu branitelja ulicama Cavtata, položit će cvijeće kraj biste pokojnog predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana, te sudjelovati na okruglom stolu gdje će tema biti događaji vezani za oslobađanje juga Hrvatske. Položit će svijeće i obići spomenike braniteljima u Ćilipima i drugim okolnim mjestima, te između ostalog prisustvovati svečanoj sjednici općine Konavle. Pripadnici legendarne 5. bojne 1. A brigade Tigrovi jedna su od najzaslužnijih postrojbi iz Domovinskog rata za oslobađanje juga Hrvatske.

O tome svjedoči opis njihovog ratnog puta: Po dolasku na Južno bojište Bojna zaposjeda položaje u Imotici, Topolu te Zelenikovcu Gornjem. S tih položaja kreće u oslobodilačke akcije u operaciji "Tigar"  za ovladavanjem Gornjim i Donjim Drijenom, Treskavcem, Trnovicom, Lisnikom, Slanom, Trstenom, Mokošicom, Osojnikom te konačno pomorskim desantom na Cavtat i zauzimanjem dominantnih kota u konavoskim brdima u akciji "Slobodna zemlja". Za posebne zasluge na Južnom bojištu bojna je primila "Plamenac" Predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Tijekom boravka na Južnom bojištu Bojna se posebno istakla u kontinuiranom napadnom djelovanju na izrazito taktički zahtjevnom terenu. Važno je napomenuti da je bojna iako trpeći velike gubitke, pa i teško ranjavanje zamjenika zapovjednika bojne bojnika Ivana Koradea postavljene zadaće izvršila krajnje profesionalno i časno. 5. Bojna 1. A brigade ZNG RH "Tigrovi" u sastavu 1. A brigade ZNG RH "Tigrovi" odlikovana je Redom NIkole Šubića Zrinskog, Redom Kneza Domagoja s ogrlicom i Poveljom Republike Hrvatske za izniman doprinos u stvaranju neovisne i suverene Republike Hrvatska. Tijekom navedenih operacija život za Domovinu položilo je 8 pripadnika 5. bojne 1 A brigade Tigrovi.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing