radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Zahvala varaždinskim braniteljima

22.09.2017. 13:55:11
Svečanim mimohodom koji je krenuo s Kapucinskog trga počeo je program obilježavanja Dana branitelja Varaždinske županije i Dan oslobođenja Grada Varaždina.

Izaslanstva Predsjednice RH, Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane, PU Varaždinske, Grada Varaždina, Varaždinske županije te Udruge branitelja  kod Križa zahvalnosti na Trgu slobode položili su vijence i zapalili svijeću. Potom su se pripadnici ratnih postrojbi i sudionici mimohoda branitelja postrojili na Trgu Kralja Tomislava. Zatim su se redom javnosti obratili predstavnik Udruga branitelja Goran Mihalić, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, župan Radimir Čačić, izaslanik ministra branitelja general Josip Lucić, izaslanik ministra obrane, državni tajnik Zdravko Jakop te izaslanik Predsjednice RH Miljenko Filipović.  Predstavnik Udruge branitelja Goran Mihalić, između ostaloga,  je rekao:

-Pobjedom u danima rata u Varaždinu i Varaždinskoj županiji oružana moć oružanih snaga Republike Hrvatske povećana je sedam puta i ona je direktno utjecala na daljnji tijek rata. Brojni povjesničari koji su izučavali varaždinsku pobjedu i i cijeli Domovinski rat navode da nijedna kasnija vojno - redarstvena akcija, pa ni sama Oluja, nije rezultirala osvajanjem oruđa i oružja kao što je to bilo u Varaždinu -  rekao je Mihalić.
Pritom je izrazio zahvalnost temeljnim postrojbama policije Policijske uprave varaždinske i njenoj specijalnoj jednici Roda, odredima narodne zaštite, pripadnicima dragovoljcima grupe Orion, 104. brigadi Hrvatske vojske te 5. bojnoj 1. A brigade Hrvatske vojske Tigrovi, dragovoljcima i odredima narodne zaštite Međimurje te svim dragovoljcima.
S područja Varaždinske županije domovinu je branilo više od 15500 žitelja, 175 položilo je svoje živote na oltar domovine, desetak njih se vodi kao nestalo, 1250 ih je lakše ranjeno ili oboljelo.

- Mi branitelji želimo samo bolju i kvalitetniju Hrvatsku, bolju i sretniju budućnost za našu djecu. Naši poginuli, oni su naši heroji, oni su naši vitezovi. Nikada ih ne smijemo zaboraviti i moramo ih se s ponosom prisjećati. Stoga, uspomena na Domovinski rat, na hrvatske sinove i kćeri, koji su stvarali domovinu Hrvatsku zauvijek živi u nama. Neka nam živi jedina, vječna i najdraža nam Hrvatska - kazao je izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović Miljenko Filipović


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing