radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Obilježavanje Tjedna borbe protiv tuberkuloze

19.09.2017. 08:22:58
I ove godine, od 14. do 21. rujna, Društva Crvenog križa Varaždinske županije i djelatnici Opće bolnice Varaždin, Službe za plućne bolesti i TBC Klenovnik, zajedničkim aktivnostima koje su usmjerene na ukazivanje važnosti sprječavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze obilježavaju „Tjedan borbe protiv tuberkuloze”.
-Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, incidencija TBC-a u Hrvatskoj je u padu, i u 2016. godini prijavljeno je 450 novooboljelih, što rezultira incidencijom 10-11 oboljelih na 100.000 stanovnika. Veća učestalost prati se u županijama sjeverne, kontinentalne Hrvatske, a manja u južnim, priobalnim područjima. Jedna četvrtina oboljelih starija je od 70 godina, od čega 30 % boluje od neke pridružene nezarazne bolesti, poput dijabetesa, kronične opstruktivne plućne bolesti ili maligne bolesti- kazala je Mirjana Geci, dipl. med. tehničar.

Dodala je da unatoč sve boljoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, ipak treba iinformirati građane o prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju, razviti svijest da se bolest može dogoditi svima nama, ukloniti stigmu s oboljelih od TBC-a i time umanjiti težinu bolesti s kojom se suočavaju oboljeli i članovi njihovih obitelji.

U „Tjednu borbe protiv tubrerkuloze” više se radi na dodatnoj edukaciji mladih pa će se tako ovaj tjedan u Srednjoj školi u Maruševcu s pravom javnosti organizirati predavanje  o važnosti spriječavanja, ranog otkrivanja i liječenja oboljelih.

Osim toga, nastavljena je i dugogodišnja suradnja bolnice u Klenovniku i Crvenog križa Varaždinske županije. Jučer su predstavnici Crvenog križa posjetili Službu za plućne bolesti i TBC te tom prigodom predali vrijednu donaciju posteljnog rublja.
 

TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing