radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

33 koncerta u sklopu Baroknih večeri

15.09.2017. 15:11:53
Za točno tjedan dana, 22. rujna, Varaždin  će se vratiti u razdoblje baroka uz svoje, već tradicionalne 47. Varaždinske barokne večeri. Festival donosi 18 koncerata u Varaždinu i Trakošćanu, te još 15 koncerata u drugim gradovima i mjestima u četiri hrvatske županije.

Ove godine zemlja partner je Republika Mađarska, pa će tako do 2. listopada u varaždinskim crkvama i palačama publika imati prigodu poslušati ponajbolje mađarske glazbenike, od Purcell zbora i Orfej orkestra iz Budimpešte na svečanom koncertu otvorenja u Katedrali, potom orguljaša Xavera Varnusa, ansambl Marquise i barokni orkestar Savaria i Panonsku filharmoniju, a u programu pridružuju i hrvatski glazbenici, poput domaćeg Varaždinskog komornog orkestra, Hrvatskog baroknog orkestra i ansambla Camerata Garestin. Publika je izuzetno zainteresirana za ovogodišnje program, rekao je ravnatelj Koncertnog ureda Raymond Rojnik.
- Ulaznice se prodaju preko sustava Ticket Shopa i Koncertnog ureda. Prodaja ide sjajno. Neki koncerti su već rasprodani. Cijene ulaznice su snižene i ove godine, tako da smo dali jedinstvene cijene za umirovljenike i đake (20kuna), a ostale su od 100 do 150 kuna, osim za otvorenje, koje je ionako rasprodano - rekao je Rojnik.
Ove godine pripremljen je i rekordan broj popratnih programa, njih gotova 20. Uz izložbe u Gradskom muzeju, u galeriji Zlati ajngel, otvorena je izložba Nives Kavurić Kurtović. U galeriji Kerameiokona, u subotu, 23. rujna, u 18 sati, bit će otvorena izložba mađarskih i hrvatskih keramičara, a 26. rujna u galeriji HDLU -a u Kuli stražarnici bit će otvorena izložba radova Branka Bobića.  Dan kasnije u varaždinskoj sinagogi planirano je otvorenje izložbe "Miranda – holokaust Roma", dok će Galerijski centar ugostiti izložbu Slobodana Tomića "Perforacije", a galerija LUV-a izložbu Vesne Gužvinec Sabolek "Magija baroka". Nezaobilazni popratni program VBV-a je i Međunarodna izložba cvijeća koja će biti otvorena 21. rujna, a bit će također u "duhu" partnerstva s Mađarskom. Bit će i predstavljanje knjiga – od djela "Hrvatska od stoljeća 7. do danas" Dinka Šokčevića, ravnatelja Mađarskog instituta z Zagrebu, nakladničke djelatnosti Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj do pjesničke zbirke "Patetika" Tomislava Dretara.  Pripremljen je i turistički program "Coprnice na VBV-u", dok će Rotary klub Varaždin pripremiti Bussines Forum s temom "Obrazovanje za 21. stoljeće. Uz dodjelu festivalskih nagrada bit će promoviran nosač zvuka "Muka po Ivanu" izdan u nakladi Aulosa i Koncertnog ureda Varaždin. Tijekom dva festivalska vikenda predstavit će se i dvije mađarske županije. Prvog vikenda na Franjevačkom trgu bit će predstavljeni kultura, običaji i gastronomija pokrajine Zala, a tjedan dana kasnije, predstavit će se pokrajina Vas. U Prelogu će prvi dan listopada biti rezerviran za manifestaciju "Baroku u Prelogu u ruhu Mađarske".

Zadovoljstvo suradnjom s ovogodišnjom zemljom partnerom izrazio je ravnatelj Festivala Davor Bobić:
- Nikad nismo imali takvu podršku jedne države, ne samo medijsku podršku, nego i ozbiljnost pristupa organizaciji – rekao je Bobić te dodao da na Festival dolazi najbolje što trenutačno mađarska kultura ima u smislu izvođenja autentične barokne glazbe.

Ujedno je i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok izrazio je zadovoljstvo glazbenim i popratnim programom ovogodišnjih Baroknih večeri, kao i partnerstvu s Mađarskom.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing