radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

U tijeku je kampanja "Zaustavimo sepsu"

15.09.2017. 14:41:16
 Svjetski dan sepse obilježava se svake godine diljem svijeta, a Hrvatska ga podržava četvrtu godinu, zahvaljujući kampanji „Zaustavimo sepsu“ koju provodi Hrvatsko društvo medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije u suradnji s Hrvatskim društvom za anesteziologiju i intenzivno liječenje. Sve se to odvija u sklopu svjetske inicijative Globalnog udruženja za sepsu i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

Cilj kampanje je povećati javnu i profesionalnu svijest o sepsi koja je postala problem globalnih razmjera te pokušati svojim aktivnostima doprinijeti smanjenju broja oboljelih i umrlih od sepse. Značajan je podatak da svake 3-4 sekunde jedna osoba umre od sepse. Podaci o postocima oboljelih i umrlih u Hrvatskoj nisu poznati, no pretpostavlja se da pratimo svjetski trend velike smrtnosti.
Upravo iz tog razloga, već drugu godinu zaredom se u kampanju uključila Opća bolnica Varaždin, koja je prepoznala veličinu ovog problema, te organiziranim predavanjem djeluje na zdravstvene profesionalce u smislu razvoja svijesti o prevenciji, ranom prepoznavanju i hitnom liječenju sepse.

Ovogodišnje predavanje „Zbrinjavanje bolesnika sa sepsom – nešto staro, nešto novo“ održala je prim. Renata Krobot.
Sepsa je vodeći uzročnik smrti u jedincima intenzivne medicine, a po učestalosti se izjednačila s bolesnicima koji imaju akutnu koronarnu bolest.
-To je velik javnozdravstveni problem i ogromni su troškovi liječenja po pacijentu koji mogu dosegnuti preko 50.000 dolara. Učestalost sepse raste iz godinu u godinu, a razlog je što je populacija sve starija, mikroorganizmi sve rezistentniji. Visok je mortalitet, do 50 %, a u septičkom šoku, kao najtežem obliku sepse, i do 60 %. Zato je važno više pričati o tome - dodala je Krobot.

Središnje obilježavanje Svjetskog dana sepse održano je u Zagrebu, a uz Varaždin, uključili su se i drugi gradovi, Čakovec, Koprivnica, Pula i Knin.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing