radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Vladine ključne odluke za Sjever Hrvatske

14.09.2017. 18:46:37
Ključne odluke za sjever Hrvatske donijela je Vlada RH na današnjoj sjednici.

Nova trasa željezničke pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave i Zaboka do Zagreba, ali i brza cesta, koja će Čakovec i Varaždin preko Krapine povezati sa Zagrebom, izrijekom su uvrštene u konačni tekst Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske, za razdoblje od 2017. do 2030. godine. Konačni tekst Strategije će, prema odluci Vlade, biti objavljen na internetskim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Upravo to je prošli tjedan najavio župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji ističe da je željeznička trasa, koja predviđa izgradnju tzv. lepoglavske spojnice, iznimno važna za daljnji razvoj Varaždinske i Međimurske županije.
- Iako smo i na temelju dosadašnjeg teksta Strategije mogli krenuti u projektiranje, Vlada RH je današnjom odlukom i izrijekom uvrstila novu trasu brze pruge od Čakovca i Varaždina preko Lepoglave do Zagreba u nacionalnu Strategiju prometnog razvoja. Za nas je iznimno bitno što je Vlada tu trasu pruge istaknula kao važan primjer regionalnog povezivanja Varaždinske i Međimurske županije sa Zagrebom – rekao je župan Čačić.

Projekt brze pruge financirao bi se putem EU fondova, a put od Varaždina do Zagreba time bi se značajno skratio, na svega 40 minuta, a od Čakovca do Zagreba na 50 minuta.
U Strategiju prometnog razvoja izrijekom je uvrštena i brza cesta od Čakovca preko Varaždina, Ivanca, Lepoglave i Krapine do Zagreba, također kao primjer regionalnog povezivanja sjevernog dijela Hrvatske sa Zagrebom. 

Vlada je donijela još jednu važnu odluku. I dok su ministra Tomislava Čorića imenovali  predsjednikom, župana Radimira Čačića imenovali su zamjenikom predsjednika Upravnog vijeća Hrvatskih voda.
- Ovo imenovanje omogućava nam direktni utjecaj na najvišoj operativnoj razini na projekte aglomeracije u cijeloj Varaždinskoj županiji. Naime, nakon Aglomeracije Varaždin, čeka se potpisivanje ugovora za Aglomeraciju Varaždinske Toplice vrijednu 62,1 milijun kuna. Uslijedit će Aglomeracija Ludbreg vrijedna 217,9 milijuna kuna i Aglomeracija Novi Marof vrijedna 134,8 milijuna kuna, za koje je u tijeku izrada studijske dokumentacije, kao i konačno odobrenje za natječaj i realizaciju pročistača vrijednog 203 milijuna kuna za Aglomeraciju Varaždin – istaknuo je Čačić. TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing