radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Kreće Aglomeracija Varaždin

13.09.2017. 13:36:36
Potpisan je ugovor o partnerstvu na projektu Aglomeracije Varaždin. Područje obuhvata aglomeracije Varaždin uključuje osim samog grada i općine Beretinec, Cesticu, Gornji Kneginec, maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinicu.
Riječ je o dosad najvećem projektu komunalne infrastrukture u Varaždinu i okolici vrijednosti 684 milijuna kuna od čega se 71 posto financira iz fondova EU, a ostatak  nacionalnim sredstvima. Oko 5 posto financirat će jedinice lokalne samouprave, odnosno oko 39 milijuna kuna, a potpisivanje ugovora o partnerstvu uvjet je skorom potpisivanju ugovora s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske.
- Ovo je projekt kojim će se omogućiti izgradnja kanalizacije za 100.000 stanovnika u okolici Varaždina, svako domaćinstvo imat će svoj kanalizacijski priključak, a ujedno će se smanjiti protjecanje i procijeđivanje vode i fekalija u domaćinstvima čime će se zaštititi okoliš i izvori pitke vode. Istovremeno će se dograditi i pročistač kako se više ne bi širio nesnosni smrad. Usto, napravit će se nova infrastruktura, nove prometnice, pješačko-biciklističke staze, a što je početak kompletnog uređenja grada i općina - rekao je Ivan Čehok.
 VD direktor Varkoma Marijan Cesarec napomenuo je pak kako treba inzistirati da se što prije potpišu ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava te ugovor o sufinanciranju s nadležnim ministarstvom. 
-  Budući da je riječ o 240 kilometara mreže, zahtjev prema izvođačima bit će da se na četiri cjeline na koje je projekt podijeljen pokrenu tri gradilišta kako bi sve išlo nekom prihvatljivom dinamikom. Veliki je to zahvat - zaključio je Cesarec.
 S obzirom na to da će radovi biti po cijelom gradu i brojnim općinama, zbog veličine i obujma zahvata građani se mole za strpljenje kada radovi krenu. Kako najavljuju, radovi bi trebali krenuti do početka listopada.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing