radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Povijesne postrojbe u Varaždinu

11.09.2017. 14:26:43
Vikend je protekao u znaku proslave Dana Varaždinske županije i Blagdana Male  Gospe.

Tim povodom u subotu je održan 17. susret povijesnih postrojba te je obilježena deseta obljetnica Varaždinske husarske graničarske pukovnije. Svečanoj sjednici koja je održana u Županijskoj palači, a kojoj su uz predstavnike čak sedamnaeest povijesnih postrojbi prisustvovali i župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Tomislav Paljak, državni tajnik Ministarstva obrane general Zdravko Jakop, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske Mladen Obadić, obilježeno je deset godina ponovnog osnivanja Varaždinske husarske graničarske pukovnije, poznatijom kao  Husarska garda Varaždinske županije.

Nakon uvodnih riječi Predsjednika Varaždinske husarske graničarske pukovnije, prisutnima se obratio i župan Radimir Čačić koji je naznačio važnost husara za Varaždinsku županiju.

"Husari su simbol naše Županije, postrojba koja nam svima služi na ponos.Oni predstavljaju bogatu povijest ovih prostora i izuzetno mi je drago da sam imao prilike inicirati njihovo ponovno osnivanje. Kvalitetan tim ljudi odradio je odlično posao i danas imamo husare koji sudjeluju u ceremonijalnim prilikama, ali istodobno plijene svojim atraktivnim konjičkim nastupima gdje god dođu. No, moramo priznati da je uz potporu Županije, bitan i veliki entuzijazam i naravno, ljubav prema konjima", istaknuo je župan te svim članovima Husarske pukovnije zaželio mnogo uspjeha i sreće u daljnjim aktivnostima.

Zapovjednike povijesnih postrojbi u Gradskoj je vijećnici primio Zlatan Avar, zamjenik varaždinskog gradonačelnika. Nakon prijavka i pregleda svih postrojbi na Trgu kralja Tomislava, Avar je pozvao zapovjednike postrojbi u Gradsku vijećnicu gdje su se upisali u gradsku knjigu i razmijenili dojmove.

Nakon svečane sjednice Husari su s drugim pripadnicima povijesnih postrojbi, njih 16  iz Mađarske, Njemačke, Austrije i Hrvatske, obilježili 169. obljetnicu prelaska hrvatske vojske preko Drave pod zapovjedništvom bana Jelačića i pripojenja Međimurja matici Hrvatskoj.
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing