radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Otvorenje izložbe Ljepota lažnog sjaja

11.08.2017. 10:59:03
Danas, u 20 sati, u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin  otvara se izložba Ljepota lažnog sjaja, s krivotvorenim djelima, slikama i skulpturama uglavnom eminentnih hrvatskih umjetnika, zaplijenjenima na crnom tržištu umjetnina, koje su dio fundusa Muzeja policije.

Kao što su istaknuli stručnjaci iz Muzeja policije, ovo nije izložba o umjetnosti u slikarstvu i kiparstvu, već je to izložba o prijevarama lakovjernih ljudi posredstvom umjetnosti, kao i o beskrupuloznosti crnog tržišta koje u utrci za zaradom ne preže od prijevara dobronamjernih, ali neupućenih kupaca. Riječ je o izložbi koja predstavlja specifični oblik kriminala, a njome se želi pridonijeti osvješćivanju građana na nužan oprez pri kupnji skupocjenih umjetnina svih vrsta i borbi protiv crnog tržišta.
Ovu podzbirku Kriminalističke zbirke predmeta čini šezdesetak izložaka, od kojih se najveći broj odnosi na ulja na platnu i nekoliko skulptura eminentinih hrvatskih umjetnika.

Prvotno predstavljanje ove specifične izložbe u Zagrebu 2016. godine imalo je izuzetan odjek, pa se veliko zanimanje očekuje i na njezinom gostovanju u Varaždinu. Dodatni interes javnosti za ovu aktualnu temu potaknut će se i s nekoliko prigodnih predavanja o „zanatu“ krivotvorenja i crnom tržištu umjetninama, koje će se u Gradskom muzeju Varaždin održati uz izložbu u rujnu ove godine.

Izložba Ljepota lažnog sjaja otvorena je za razgled do 24. rujna, a tijekom održavanja Špancirfesta, od 18. do 27. kolovoza, posjetitelji će je imati prigode razgledati, kao i ostale postave varaždinskoga muzeja, u produženom vremenu, svaki dan, osim ponedjeljka, od 10 do 20 sati.


TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing