radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

Otvorenje izložbe u čast Miljenka Stančića

10.08.2017. 13:19:24
 U  povodu 90. godišnjice rođenja i 40. godišnjice smrti u Palači Sermage, Galeriji starih i novih majstora Gradskog muzeja Varaždin, danas će biti otvorena izložba u čast velikog varaždinskog slikara Miljenka Stančića.Izložba Hommage a Miljenko Stančić je monografska, a obuhvaća osamdesetak slika, posuđenih iz ustanova i privatnih zbirki u Varaždinu i Zagrebu, koje prate Stančićeve slikarske faze i otkrivaju interese i domete njegova likovnog opusa.

Likovni kritičari Stančićev rad povezuju uz magični realizam, metafizičko, fantastično ili fantazmagorično slikarstvo, što upućuje na posebnost njegove likovne poetike, prožete snažnim autobiografskim i psihološkim nabojem.

U Gradskom muzeju Varaždin, u Zbirci Miljenka Stančića, čuva se stotinjak njegovih djela, kao i prikupljena dokumentacija s osvrtima o njegovu stvaralaštvu. Također, ovom prilikom iz privatnih zbirki bit će izložena i neka djela koja se do sada nisu javno izlagala. Autorica izložbe je Mirjana Dučakijević, muzejska savjetnica u varaždinskome muzeju.

Izložba se otvara u 20 sati, a za razgled će biti postavljena do 29. listopada. Tijekom održavanja Špancirfesta, od 18. do 27. kolovoza, posjetitelji će imati prigode razgledati Stančićevu izložbu, kao i ostale postave varaždinskoga muzeja, u produženom vremenu, svaki dan, osim ponedjeljka, od 10 do 20 sati.  Organizatori izložbe su Gradski muzej Varaždin i Umjetnički paviljon u Zagrebu.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing