radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Bacili salonitne ploče u prirodu

09.08.2017. 09:27:49
Zbog nemara i bezobrazluka određenih građana koji se rješavaju salonitnih ploča iz svojih kućanstva tako što ih bacaju u prirodu, iz Grada Lepoglave upućen je glasan apel.
- Potaknuti spoznajom o štetnosti azbesta, pa time i opasnosti od salonitnih ploča, građani ih sve više uklanjaju mijenjajući ih drugim materijalima koji ne štete zdravlju. Na žalost, neki građani, ne mareći za zdravlje drugih, takav opasan otpad odlažu, odnosno bacaju u prirodu. Potvrda toga je i nedavni slučaj kada je netko neodgovoran i zlonamjeran stare salonitne ploče odbacio na gradsku parcelu – pišu iz Grada Lepoglave.

Grad Lepoglave je, ne čekajući otkrivanje počinitelja, uklonio odbačene salonitne ploče te ih zbrinuo kod ovlaštenog koncesionara. Iako se njihovo zbrinjavanje plaća, naglašavaju da se s otpadom, posebice opasnim po zdravlje, treba postupati odgovorno i u skladu sa zakonom koji nalaže njegovo zbrinjavanje kod ovlaštenog koncesionara. Dodaju da druga opcija ne postoji, a u konačnici, riječ je o ljudskom zdravlju koje nema cijenu.

Toškove zbrnjavanja odbačenih ploča pokrio je Grad Lepoglava koristeći proračunska sredstva. - Riječ je o sredstvima građana koja su potrošena zbog nečijeg nemara, neodgovornosti i u krajnjem slučaju bezobrazluka, a koja su mogla biti uložena primjerice u obrazovanje. S obzirom na zakonske propise, troškove zbrinjavanja otpada odbačenog na privatnim parcelama, u slučajevima kad počinitelj nije poznat, podmiruje vlasnik parcele. Tako je u ovom slučaju troškove zbrinjavanja pokrio Grad koji neće odustati od pronalaženja i kažnjavanja počinitelja - kažu u Gradu Lepoglava. Ujedno pozivaju građane da prijave neodgovorne pojedince koji bi u budućnosti otpad mogli odbaciti i na njihove parcele.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing