radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Politika

Kako će se urediti energetsko tržište EU?

14.07.2017. 08:50:27
Na 124. plenarnoj sjednici Europskog odbora regija, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić predstavio je Nacrt mišljenja o energetskoj uniji i čistoj energiji.

To je Mišljenje odgovor na dokumente Europske komisije, odnosno na Prijedlog uredbe o upravljanju energetskom unijom, Komunikacija o čistoj energiji za sve Europljane te Komunikacija o ubrzanju inovacije na području čiste energije,  kojim se nastoji urediti novo energetsko tržište i pridonijeti globalnom i sveobuhvatnom prijelazu na niskougljično gospodarstvo.

 Mišljenje koje je pripremio Hranić uz pomoć Julija Domca, ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i predsjednika FEDERANE-a podržava nastojanja Europske komisije da stavi energetsku efikasnost na prvo mjesto prioriteta, postigne globalno vodstvo u obnovljivim izvorima energije i pruži poštene uvjete za potrošače. Ipak, Hranić u svom mišljenju izražava žaljenje što ti ciljevi nisu u potpunosti provedivi u popratnom zakonodavstvu i nezakonskim inicijativama. Ujedno naglašava i ističe važnu ulogu lokalnih i regionalnih vlasti u pružanju strateškog vodstva na razini najbližoj potrošačima, upravljanju decentraliziranom proizvodnjom energije, poticanju odgovarajućih uvjeta za ulaganje, kao i povezivanju energetskih i klimatskih politika sa stambenim politikama, politikama energetskog siromaštva, prometa, ekonomskog razvoja te korištenja zemljišta ili prostornog planiranja.

Prema mišljenju, potrebno je odustati od izravne ili neizravne potpore za upotrebu fosilnih goriva jer ono kamuflira pravi društveni i okolišni trošak takvih goriva i umjetno kreiranih nižih cijena. Usvojeno mišljenje o energetskoj uniji i čistoj energiji drugo je po redu koje je pripremio hrvatski član Europskog odbora regija otkako je Hrvatska postala punopravnom članicom Europske unije.

Hranić je ujedno glavni tajnik Udruge općina u Republici Hrvatskoj, član hrvatskog izaslanstva u Europskom odboru regija te ponovno izabrani član Predsjedništva Europskog odbora regija i koordinator Europske pučke stranke za ENVE povjerenstvo (okoliš, energija i klimatske promjene) za razdoblje 2017.-2020.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing