radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Kultura

U tijeku povorka "Po stazu naših starih"

12.07.2017. 13:44:44
Danas će kroz Novi Marof proći tridesetak mladih koji su pošli na povorku sjećanja "Po stazu naših starih". Povorka je krenula 7. srpnja iz Bakra, a riječ je o okupljanju potomaka iseljenih Hrvata koji su prije gotovo 500 godina bježali pred Turcima u tadašnju zapadnu Ugarsku. Tijekom 10 dana mladi će proći kroz 4 države: Hrvatsku, Mađarsku, Češku i Slovačku.

Kako se neki Hrvati nikad nisu vratili korijenima, ova manifestacija želi kroz susrete i kulturno-umjetničke programe istaknuti zajedničko povijesno, kulturno, etnografsko i jezično nasljeđe četiriju država. 

S obzirom na to da će sudionici prenoćiti u Novom Marofu, Grad je pripremio prigodni program.  U 19 sati kreće povorka od Osnovne škole Novi Marof do Kulturnog centra "Ivan Rabuzin", a potom će na paltou ispred centra članovi KUD-ova Remetinec, "Marof" i "Ljuba voda" iz Ljubeščice te članovi projekta "Grofica Lujza" pod vodstvom Tibora Martana, izvesti kulturno-umjetnički program, a moći će se pogledati i film o Ivanu Rabuzinu "Ključ sreće".

Povorka sjećanja završava 16. srpnja u Slovačkoj, koja je najsjevernija točka selidbenoga vala iz 16. stoljeća, dokle su dospjeli Hrvati. Organizator putovanja je Franjo Pajrić, predstavnik Gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing