radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

Projekt za mjerenje i kontrolu energenata

12.07.2017. 09:58:23
U Županijskoj palači održan je radni sastanak župana Radimir Čačića i zamjenika Roberta Vugrina sa ravnateljem Energetskog instituta Hrvoje Požar Goranom Granićem i Damirom Pešutom, zamjenikom ravnatelja te voditeljem odjela za planiranje u energetskom sektoru. Sastanku je nazočio i direktor Varkoma Marijan Cesarec.

Na sastanku je bilo riječi o pilot projektu – pametnom sustavu za mjerenje i kontrolu plina, struje i vode koji prolaze kroz cijevi. Na taj način bi se pratili tokovi energije u sektorima kućanstava, usluga, industrije, kao i njihova financijska potrošnja. Svako kućanstvo imalo bi mogućnost upravljanja troškovima energenata koje koriste u domaćinstvu, dok bi svaki operater pratio svoj dio te imao brži i jednostavniji pristup svim podacima koji se odnose na potrošnju, planiranje potrošnje te eventualne zastoje u sustavima isporuke energenata.
Prvi takav projekt planiran je za područje Grada Ludbrega. Predstavnici Energetskog instituta predstavili su ovaj projekt uz napomenu kako su već razgovarali s 13 partnera s područja Varaždinske županije, a neki od njih su Varkom, HEP i Termoplin.

Pilot projekt u potpunosti bi se financirao iz dva izvora, CEKOM-a i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a njegova vrijednost je između 4 i 5 milijuna eura.

Župan Čačić je istaknuo kako je potrebno da u svakodnevne živote implemetiramo pametnu tehnologiju. Podatke koji bi se dobivali kroz ovaj projekt potrebno je analizirati i pravilno iskoristiti kako bi se uz njih osigurala veća kvaliteta ljudskog života, bolje usluge građanima, veća iskoristivost resursa i manji utjecaj na sam okoliš.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing