radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Gospodarstvo

Transfer znanja o obradi otpada

04.07.2017. 12:33:39
Na poziv Zvonka Magića, predsjednika Uprave tvrtke Energy plus, u Varaždinskoj županiji boravio je Jeff  Blackard iz tvrtke Blackard Global, a tema radnog sastanka bio je transfer nove tehnologije obrade otpada u gorive brikete.

Kako navodi Magić, ovdje se radi o integraciji proizvodnje više hrvatskih tvrtka koje će se potom pokušati probiti na svjetsko tržište, a što će posljedično značiti otvaranje novih radnih mjesta i unapređenje ekonomije:
- Ovdje se radi o reciklaži i proizvodnji energije iz otpada. Hrvatska bi na taj način, u suradnji sa Amerikancima, globalizirala svoj biznis po čitavom svijetu – rekao je Magić.

Iako se proizvodnja nadovezuje na ono što Hrvatska već proizvodi, takva tehnologija još ne postoji kod nas. Takva proizvodnja, ipak znači i velika ulaganja jer se radi se o reciklaži otpada i proizvodnji energije iz otpada.
- Izvrsna je to prilika za Hrvatsku. Dovesti će stotine, čak i tisuće, radnih mjesta. Nema sumnje, Hrvati su pametni i radišni, a ovdje smo jer nas je Magić pozvao da najprije dođemo kod vas. I evo nas ovdje – rekao je Blackard.

Predsjednik varaždinske Komore Dragutin Gložinić dao je poticaj razvoju suradnje.
- Ono što je važno jest nova tehnologija koja se nadopunjava na tehnologije koje naše tvrtke u reciklaži već imaju. To je dodatno znanje koje ne postoji kod nas, vrijednost je u tome da zaokružuju ciklus reciklaže, a daje visoko vrijednu sirovinu. Usto će američki partner osigurati ulaz u sve zemlje svijeta – rekao je Gložinić.


TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing