radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Umjesto Biotehnološkog parka, poduzetnička zona

12.03.2015. 14:42:46
 Gradsko vijeće Varaždina danas se većinom glasova složilo sa sporazumnim raskidom, za Grad nepovoljnog, ugovora iz 2005. godine, o realizaciji Biotehnološkog parka. 

Nakon što Grad drugoj strani uplati 5 milijuna 310 tisuća kuna, dobit će natrag  780 tisuća četvornih metara zemljišta u Brezju,  koje će koristiti za poduzetničku zonu. To je, uvjerava gradonačelnik Goran Habuš najbolje rješenje jer samo zemljište vrijedi puno više.

Kako bi arbitraža i  tužba za ništetnost ugovora bili skupi i dugotrajni postupci, a s obzirom na funkcioniranje hrvatskog pravosuđa i ishod bi bio neizvjestan, moguće uz puno veće troškove od 5 milijuna kuna, zaključeno je da je nagodba najbolje rješenje. 

Većina vijećnika u dugačkoj raspravi se složila da su pogreške učinjene, da je Grad pretrpio štetu, ali da iz cijelog ovog slučaja treba izvući pouku kako se to više ne bi događalo. 

Vijenici HDZ-a, HSS-a i HRAST-a bili su suzdržani kod glasanja. Željko Cecelja iz HRAST-a naime smatra i sadašnju gradsku vlast odgovornom za nerješavanje problema Biotehnološkog parka jer od 2012. godine i potpisivanja aneksa ugovora nije učinila ništa, a mogla je, kaže.

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar sumnja u dobre namjere kojima su vođeni potpisnici ugovora prije deset godina, posebno ulagatelja, te traži i kaznenu odgovornost.

Ovo je primjer kakvi se ugovori ne smiju potpisivati, rekao je gradonačelnik Habuš i odgovornima prozvao bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka i tadašnjeg župana Radimira Čačića. 

Novac za obeštećenje osiguran je današnjim rebalansom gradskog proračuna, a Božidar Kolarić zapitao se gdje će Grad pronaći taj novac budući da se proračun izuzetno slabo puni.
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing