radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Radionica robotike u Ludbregu

03.03.2015. 10:28:25
 Prošlog je tjedna u Srednjoj školi Ludbreg otvorena radionica „Škola robotike“ u organizaciji Srednje škole Ludbreg, udruge „Robofreak“ (Varaždin) i  Hrvatskog robotičkog saveza. 

Voditelj škole robotike bio je nastavnik strojarske grupe predmeta Srednje škole Ludbreg Željko Posavec, uz koordinaciju mentora Ivice Kolarića, dipl.ing. (udruga „Robofreak“). 

Radionici se samoinicijativno pridružilo dvadesetak učenika Srednje škole Ludbreg, najviše njih koji se školuju za CNC operatera. Radionici se priključilo i dvoje „vanjskih članova“, Petra Hus koja pohađa Rudarsku i kemijsku školu Varaždin i najmlađi član koji je učenik šestog razreda Osnovne škole Ludbreg. 

Na početku su se učenici upoznali s pojmom robotike, te su kasnije podijeljeni u timove od dva člana i svaka skupina je izvršavala odrađeni zadatak. 

"Radionica je uspjela! Cilj radionice je bila promocija robotike u Ludbregu gradu, koji je otvoren mladim inovatorima, novim tehnologijama, ali i poticanje učenika, mentora i roditelja na važnost ranog usmjerenja djece i mladih ka odabiru i bavljenju tehničkim znanostima, kao zalog za budućnost zdravog i inovativnog društva, konkurentnog gospodarstva. Osim toga učenici su se družili, u jednoj izvanškolskoj aktivnosti u veseloj i pozitivnoj atmosferi, te su naučili i savladali osnove robotike", objasnio je Željko Posavec.

 

Ivica Kolarić, profesor tehničke kulture mentor je učenika koji su osvojili 1. i 2.mjesto na svjetskom RobocupJunior natjecanju u Nizozemskoj 2013-te te brojne druge nagrade na državnim te međunarodnim natjecanjima iz robotike.

Inače, Hrvatska ima i svoju Robo reprezenatciju koja je do sada uspješno konkurirala na svim velikim natjecanjima.Osim natjecanja u Nizozemskoj ''RoboCup'' osvojili su prvo mjesto, dok su na natjecanju „RoboCup“ u kategoriji robotskog spašavanja žrtve (Robo Rescue kategorija) održanom u Istanbulu i Mexico Cytiju osvojili drugo i treće mjesto.

Roboti su automatski upravljani, reprogramirljivi, višenamjenski  manipulatori programirljivi u tri ili više osi, koji može biti ili stacionaran ili mobilan za primjene u industrijskoj automatizaciji.
Ivica Kolarić i Željko Posavec bili su izuzetno zadovoljni radom učenika, kreativnošću i motivacijom da uspiju odraditi sve zadatke koje smo postavili pred njih. 

Zanimanje za takvu radionicu je veliko, i učenici s puno želje i htijenja isčekuju novu radionicu. Nakon radionice učenicima su podijeljene zahvalnice Srednje škole Ludbreg za sudjelovanje na natjecanju.
 
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing