radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Proslavljen Prešernov dan

09.02.2015. 12:48:35
 Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ je jučer u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu organiziralo proslavu Prešernova dana,  nacionalnog praznika Republike Slovenije, posvećenog najvećem slovenskom pjesniku Francu Prešernu. 

U kazališnom predvorju postavljena je izložba fotografija „Moja Slovenija 2“ Slovenskoga doma kulturno-prosvjetnog društva Bazovica iz Rijeke. Program je nastavljen u gledalištu HNK-a nastupom ženske i muške klape SKD-a Istra iz Pule, mješovitih pjevačkih zborova i folklornih skupina iz Rijeke i Zagreba, ansambla Sudar Percussion iz Zagreba te Hrvatskog kulturnog društva Pomurje i glumačke skupine mladih SKD-a Nagelj iz Varaždina. Završni dio proslave priređen je u večernjim satima u Studentskom centru Varaždin predstavljanjem i degustacijom tradicionalnih slovenskih jela koja pripremaju pripadnici slovenske nacionalne manjine iz Pule. 

Ovogodišnju proslavu Prešernova dana Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ organiziralo je u okviru europskog projekta „3M Mura-Media-Minority“ u kojem ima status partnera. Projekt sufinancira Europska unija s ciljem poticanja i osiguravanja potpore razmjenama u područjima kulture i  društvenog života za hrvatsko i slovensko područje oko rijeke Mure i šire. 

Slovensko kulturno društvo „Nagelj“ osnovano je 2007. godine, a njegovih stotinu članova dosad je organiziralo brojna kulturna događanja, njegujući kulturnu baštinu i očuvanje slovenskog identiteta. 
TermoplinKontaktInervju tjedna
Marketing