radioVarazdin

> Početna > Vijesti

Vijesti

Aktualno

Čipka povezala Lepoglavu i Ameriku

06.06.2014. 14:29:29
 
 Nakon što je lepoglavska čipka povezala grad s brojnim zemljama Europe,  njene su niti Lepoglavu povezale i s Amerikom.

Zahvaljujući Hrvatsko – američkom društvu koje već osam godina za redom, uz potporu hrvatskih i američkih institucija, organizira u Zagrebu Red Rocks Arts & Crafts Festival, posvećen sjevernoameričkim Indijancima, lepoglavska je čipka dobila priliku neposredno se predstaviti američkoj javnosti. Naime, ovogodišnja tema festivala bila je čipka, koju su u jednom kratkom djelu svoje povijesti izrađivale i Indijanke iz plemena Ojibwe, Dakota, Lakota i Oneida.  

Četverodnevna manifestacija većinom se održavala u Zagrebu, a u ime Grada Lepoglave, na otvaranju izložbe indijanskog i lepoglavskog čipkarskog umijeća koja je postavljena u suorganizaciji Hrvatsko – američkog društva i Udruge Ekomuzej goste je pozdravio lepoglavski gradonačelnik  Marijan Škvarić.

Održane su i prezentacije izrade lepoglavske čipke na kojima su način njene izrade predstavile učenice OŠ Ante Starčevića Lepoglava i čipkarice Udruge Ekomuzej, a posjetiteljima je prikazan i dokumentarni film o lepoglavskoj čipki autorice Tihane Petrović-Leš.

 
 Specijalna gošća festivala bila je Rose Marie Cutropia iz Novog Meksika, koja je predstavila posebnosti čipkarstva američkih indijanaca iz plemena Oneida. Predavanja na ovu temu održala je u Zagrebu i u Lepoglavi. Na predavanju održanom u lepoglavskom Domu kulture koje je pobudilo veliko zanimanje lepoglavskih čipkarica, Rose Marie Cutropia pojasnila je da čipka nije dio tradicije i baštine sjevernoameričkih Indijanaca, već da su misionarke početkom 20. stoljeća naučile Indijanke, vješte u izradi indijanskih rukotvorina, raditi europsku čipku. Želja im je bila omogućiti im da prodajom izrađenih čipki zarade novac za uzdržavanje svojih obitelji u indijanskim rezervatima. Iako su u tome uspjele, tijekom Prvog svjetskog rata došlo je do prekida opskrbe europskim materijalom za izradu čipke, pa su Indijanke prestale s njenom izradom, a danas se čipkarstvom bave još samo neke pripadnice plemena Oneida.
TermoplinKontaktBernardaVarkom d.d.
Marketing